BIOGRAFIE VAN KLAAS

Ik ben geboren op 27 September 1960 in Musselkanaal (Groningen). Op mijn 11e verhuisden we naar Ter Apel waar ik jaren heb gewoond. Van kind af aan wilde ik al zanger worden en “beroemd”.


Vanaf mijn 17e heb ik een tijd gewoond in Noord-Holland in o.a. Julianadorp en Alkmaar.

Ik had daar veel muzikale vrienden waardoor ik meer en meer ging zingen. Om mijn techniek te verbeteren nam ik zangles. Mijn lerares moedigde me aan om naar het conservatorium te gaan en zo gebeurde het dat ik na een zwaar toelatingsexamen (o.a. Margriet Eshuis zat in de commissie) op mijn 27e weer in de schoolbanken zat. De tijd op het conservatorium was in één woord geweldig.


Op het conservatorium werd ook mijn liefde voor musicals geboren. In die periode heb ik me meer en meer toegelegd op het lesgeven en al gauw bouwde ik thuis een bloeiende zangpraktijk op. Daarnaast was ik dirigent bij twee musicalverenigingen. Ik kwam tijd tekort maar genoot van elke seconde.


In 1996 deed ik mee aan de operette “Boccaccio” waar ik Tony Neef leerde kennen. Tony wees me op een show van de Koninklijke Luchtmacht over het muzikale leven van Frank Sinatra. Ik kon mijn geluk niet op toen ik werd aangenomen voor “Sinatra, the bands, the Music”. Het waren prachtige voorstellingen. Mijn geluk werd verder vergroot doordat ik een tijd later succesvol auditie deed voor “Annie, the musical”. Ik was understudy voor de rol van “Bert Healy” en mocht die rol gelukkig vaak spelen. We hebben die voorstelling 344 keer gespeeld.


In een periode dat ik het wat moeilijker had ging ik “mijmeren “ over Groningen. Ik schreef toen de tekst “Troapel”. Mijn goede vriendin en vaste tekstschrijfster Dina Bellinga heb ik toen gevraagd om meer nummers in het Gronings te schrijven. Die nummers werden ontzettend goed ontvangen. Kort daarna besloot ik om weer terug te gaan naar Groningen.


Ik vond hier een baan en Maura Music stelde mij in staat om mijn eerste CD op te nemen “Retour Troapel”. Die CD is het begin geweest van mijn carrière in Noord-Nederland. Ik ben erg betrokken bij mijn streek “Westerwolde” en ben er dan ook trots op dat mijn CD’s erkend worden als goedgekeurd Westerwolds streekproduct.

De behoefte aan een nieuwe CD groeit als Dina meer prachtige nummers schrijft. Op de 2e CD “Wat ik die zeggen wil” staan nummers van Dina en An Kuiper (voorheen Tuutjefloiters). Op de CD staat ook een prachtig duet met Wia Buze genaamd “Wat ik die zeggen wil”.  De CD is uitgekomen in November 2002.


In een uitverkocht Geert Teis in Stadskanaal werd op 15 november 2004 de 3e CD “Doe lopst noeit allain” gepresenteerd. Hierop staan 15 Frank Sinatra songs vertaald door Dina en Hennie Bellinga in het Gronings.

Ik ben er een hele poos in mijn hoofd  mee bezig geweest, een eigen theatershow. In november 2008 presenteerden wij de de show: “Van reurom tot kaviaar”. Ik had de eer me te laten begeleiden door een aantal geweldige gasten zoals  Wia Buze, Saja Velt, Frédérique Sluiterman van Loo, Janine Vos, Paul Vaes en Tony Neef. Deze show hebben we vijf keer gedaan in de theaters van Groningen. Ook komt dat jaar mijn CD  “Zun en Schare” uit.


In 2008 werd ik benaderd door iemand uit Stadskanaal die mij vroeg nummers in het Gronings te vertolken van de Zuid-Afrikaanse zanger Koos du Plessis (1945-1984). Dat was het begin van “Ofschaaid zunder Woorden”. Een prachtig project waarbij Dina de mooiste nummers van Koos (de Ede Staal van Zuid-Afrika) prachtig heeft vertolkt naar het Gronings. Samen met Wia Buze en diverse muzikanten hebben we de CD “Ofschaaid zunder Woorden” opgenomen. In April 2010 is de CD gelanceerd en op 9 April was de première van een concertreeks in Groningen en Drenthe. De dochter van Koos heet Karla du Plessis en is een ster in Zuid-Afrika. Het was een ontzettende eer voor ons dat zij naar Nederland is gekomen om mee te werken aan de theatertour. De winst van dit project vloeit trouwens terug naar Zuid-Afrika.


In 2011 werk ik mee aan “Groningen Anders”, een reeks theaterconcerten rond het werk van An Kuiper. An is bekend geworden met “De Tuutjefloiters” maar heeft voor vele Groningstalige artiesten nummers geschreven.  In deze concertreeks treed ik op samen met Tineke Rouw, Fransien Kuiper, Laurens Schreuder en Marianne van de Velde. John en Alex zorgen voor de muzikale begeleiding.

Mensen die me wat beter kennen of wel eens een tuinconcert bezoeken weten van me dat ik gek ben op o.a. tuinieren, paarden en muziek. Mijn liefde voor muziek kan ik delen met vele vrienden die ik heb. Ik word al jaren begeleid door één van de beste gitaristen die ik ken, namelijk John Kruisman. Tijdens mijn tuinconcerten komt Harm Pals ons versterken op de piano.